maanantai 9. syyskuuta 2019

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma eli urtikaria on ihon ärsytys reaktio. Oireet muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosen polttamia. Urtikaria ilmenee kutiavina paukaumina, jonka koko voi vaihdella parista millimetristä pariin kymmeneen senttimetriin tai läiskinä, sen voi laukaista kosmetiikan ainesosat tai ruoka-aine. Se voi tulla täysin arvaamatta kenelle tahansa.

HOITO

Urtikarian eli nokkosihottuman hoidossa keskeistä on oireenmukainen tehokas hoito.
Ärsytystä hoidetaan yleensä antihistamiinilääkityksellä ja yksittäisiä voimakkaita tapauksia terveyskeskuksessa (kortisoonipistos).
Sen oireet kestävät yleensä muutaman päivän tai viikon, mutta joskus ne saattavat pitkittyä.

Jotta pystytään välttämään ärsytyksen uusiutumista on selvitettävä mikä kosmetiikan ainesosa on laukaissut reaktion.
Jos asiakas tulee meikkaustilanteeseen ihottuman ollessa aktiivisena ammattitaitoisena kieltäytyisin meikintekemisestä ja ohjaisin asiakkaan ihotautilääkärille ja siitä apteekkiin. Meikin tekeminen voi pahentaa ärsytyreaktiota jos ei ole tiedossa mikä aine sen on aiheuttanut.

Nokkosihottuman aiheuttaa kemikaalinen reaktio (ruoka-aineet, kosmetiikanainesosat jne.)
Dermografismin aiheuttaa pääsääntöisesti fysikaalinen ärsytys. (taustalla voi kuitenkin olla jokin virusperäinen sairaus.)
Kuvahaun tulos haulle nokkosihottumaKuvahaun tulos haulle nokkosihottuma kasvoissa
Kuvat otettu Googlen kuvahausta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiakastyö

Tänään liikkeessä 29.4 tein yhden miestenhiusten leikkauksen, josta en tietenkään muistanut ottaa kuvaa. :D Ja yhden koko pää raidoituksen j...